Kreditkort

Ett kreditkort är ett betalmedel som låter dig handla först och betala vid ett senare tillfälle. Det finns en mängd olika typer av kreditkort och det är inte alltid lätt att veta vilket eller vilka kreditkort som passar en bäst. Förutom att förskottsbetala varor och tjänster med kreditkort, så erbjuder banker och kreditbolag olika tjänster och erbjudanden, som till exempel reseförsäkring, poäng på flygresor, rabatt på hotellvistelser och restauranger.

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar ett kreditkort?

Eftersom att det finns ett sådant stort utbud av kreditkort, är det i första hand viktigt att tänka på hur mycket kredit man vill ha. Här ska man självklart inte välja mer än vad man har råd med. Det kan kännas lockande att ha en härlig kredit tillgänglig, men man måste alltid kunna betala sina räkningar.

Det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt att byta kreditkort, just för att man kan ha koll på alla sina utgifter och inköp via en smidig faktura. Ofta har man också möjlighet till delbetalning utav större inköp och kan på så sätt planera sin privatekonomi på ett säkert sätt. Många använder kreditkortet som en buffert ifall något oväntat inträffar och den vanliga inkomsten inte räcker till.

Kreditkort på resan

Ibland får man erbjudande om om att byta kreditkort ifrån sin bank eller något annat företag. Det är alltid bra att jämföra flera olika kort innan man bestämmer sig. Fundera på vad som känns mest fördelaktigt för just dig. Är du en person som reser mycket så kanske det bästa kreditkortet för resan är ett kreditkort som samarbetar med ett flygbolag eller hotellkedja och därför är något som passar just dig.

Många kreditkort erbjuder även förmåner som som concierge service samt tillgång till lounger på flygplatsen och uppgraderingar av flygbiljetter. Kreditkort brukar även erbjuda en reseförsäkring om du betalar minst halva resan med kortet. Det bästa kreditkortet utomlands är det som har låga avgifter vid betalningar samt vid uttag av valuta men också ett kort som du kan känna dig säker med.