Betala räkningar med kreditkort

betala-faktura

Nästan alla hushåll har ett eller flera kreditkort som man använder till olika ändamål som tex mat, bensin eller andra köp. De fungerar så att man lånar pengar under ungefär 30 dagar, bara de pengar man använder under kalendermånaden. Ofta är det helt räntefritt, det enda som kostar är den kortavgift som man för vissa kort betalar en gång mer år. Betalar man inte in krediten i tid kostar det extra med ränta osv men annars är det inte mycket som tillkommer. Behöver man tillfälligt extra pengar är kreditkort ett bra alternativ till sms lån eftersom man regelbundet kan låna pengar utan avgifter och ränta under förutsättning att man betalar i tid. Om man uppfyller kraven kan det alltså vara en fördel att skaffa kreditkort så kan man utnyttja krediten vid behov helt utan kostnad och sedan betala när man får lön.

Exempel: Köper man någonting den 15 januari med sitt kreditkort, oavsett vad man köper så behöver man inte betala förrän i slutet av februari, en faktura skickas ut i början av februari. Då kan man få ett extra tillskott i ekonomin om det är tomt på kontot innan nästa löneutbetalning. Nu finns det nya sätt att använda sitt kreditkort på, det går nämligen att betala sina räkningar med kreditkortet. Både företag och privatpersoner kan betala sina räkningar via dessa nya tjänster som är relativt nya. Denna funktion har nog inte funnits i mer än 3-4 år tror vi.

Historiska fakta kreditkort: Kreditkortet var påtänkt redan 1887 av Edward Bellamy, i hans novell ”Looking backward” i vilken ordet kreditkort nämndes hela elva gånger. Det var dock inte förrän 1958 det kommersiella moderna kreditkortet kom i bruk vilket senare tog namnet VISA, trenden hade startat och 1966 kom släktingen MasterCard till marknaden.

Billhop

Billhop är en av de första tjänsterna som startade på nätet där man kunde betala räkningar med sitt kreditkort. Det intressanta i den här frågan är hur mycket det kostar och hos Billhop kostar det 2,5 procent på beloppet man ska betala. Transaktionsavgiften på 5000 kr blir 125 kr vilket är en ok avgift om man kan flytta kostnaderna i ungefär en månad.

Räkningar som man betalar med Billhop sätts in till mottagaren efter två bankdagar. Transaktionen tar alltså en dag extra än en vanlig betalning. Det är en sak man ska ha i åtanke, ska man betala sina räkningar med kreditkort så ska man vara ute i god tid för att förhindra förseningsavgifter.

Betalo

Betalo är den andra tjänsten i Sverige som har fått uppmärksamhet där man kan betala räkningar med kreditkort. Betalo fungerar ungefär som Billhop men det skiljer sig när man ska skapa ett konto då man är tvungen att identifiera sig med Bankid. Annars kan du betala dina räkningar som vanligt fast med ditt kreditkort. Billhop har en fast procent per betalning men Betalo har delat upp det på de olika kreditgivarna.

Så här mycket kostar det att betala med de olika korten:

 • Coop MedMera Betala efter – 1 %
 • Coop MedMera Mer – 1 %
 • Ikano Kort Visa – 0 %
 • Lärarförbundets MasterCard – 1,3 %
 • Preem MasterCard – 0 %
 • Santander Mitt Kort – 1 %
 • Santander Mitt kort + – 0 %
 • Villaägarnas MasterCard – 1,3 %
 • Wasa Kredit Gustav – 0 %

Alla räkningar går inte att betala med kreditkort hos dessa två tjänster

Det finns undantag för vilka räkningar man får betala. I regel kan man inte betala ett lån med ett lån vilket det blir om man betalar en kreditkortsräkning med kreditkortet.

Detta kan man inte använda Betalo och Billhop till:

 • Betalning till Kronofogden
 • Betalning till Inkassobolag
 • Betalning till Banker eller kreditinstitut