Ansvarsfullt lånande lönar sig i längden

smslan-jamfor

Alla kan behöva låna pengar ibland när den vanliga kassan inte räcker till. Man vet att pengar är på väg nästkommande vecka eller några efter det och då går det att ta t.ex. ett smslån. En liten kostnad tar långivaren samt en ränta beräknat på lånets storlek samt låneperioden. Betalar man tillbaka allt snabbt minskar kostnaden betydligt. Ska man låna pengar ska detta ske ansvarsfullt annars blir det en dyr affär i slutändan.

Här kommer ett par råd från oss till dig som funderar på att låna pengar eller ta ytterligare lån.

Information om snabblån, smslån, privatlån och mera från de största svenska kreditbolag och banker. Den aktuella informationen om smslån och andra lån är hämtade från juni 2019. Regler, villkor och andra saker kan därför skilja sig beroende på vilket datum du läser detta. Vi tar inte ansvar för att uppgifterna inte är aktuella.

Betala i tid

Ta för vana att inte ta lån som du inte kan betala tillbaka inom låneperiodens tid. Eller lån som du inte kan betala tillbaka alls. Ha det som en tumregel inför varje låneansökan oavsett om det är smslån eller andra privatlån. Känner du dig osäker att du inte kan betala tillbaka inom en viss tid så välj en längre återbetalningstid.

Kan du inte betala ska du alltid höra av dig till företaget som har utfärdat lånet. Alla vill ha tillbaka sina pengar men vet man om att situationen är förändrad kan man ändra villkoren för lånen.

Att leva på krediter är inte en bra affär

Ta inte en kredit som ska betala en annan kredit. Att leva på krediter är inte en bra affär i slutändan.

Jämför lån

Det finns mänger med långivare i Sverige som kan erbjuda lån till företag och privatpersoner. Alla har olika kostnader för räntor, fasta avgifter osv. På vissa webbplatser går det att jämföra alla långivare i Sverige och på så sätt få fram den som passar just dig. Alla kostnader är relativa och ändras när du väljer summa att låna och tiden som du ska betala tillbaka det på. Vissa långivare är fördelaktiga på korta smålån medan andra är billigare när man ska låna mycket pengar under en lång period.

Läs alltid villkoren till dina lån

Detta är tyvärr något som många missar när man lånar, att läsa villkoren. I många fall är dessa långa texter i litet format men skippa dem inte. Där hittar du viktig information om ditt lån. Alla kostnader står uppradade så att du inte missar någon.

  • Vad händer om du inte betalar i tid?
  • Vad händer om du inte kan betala alls?

Överlag är vi människor dåliga på att läsa långa och snåriga villkor men det skadar absolut inte att få lite koll på läget innan man tar ett lån.

När får man låna pengar?

När man blir myndig får man låna pengar hos banker samt skaffa kreditkort och handla mot faktura. I Sverige så är denna åldern 18 år. Det krävs dessutom någon form av säkerhet när man ska låna pengar och särskilt då det handlar om mycket pengar.

Du ska dessutom ha en dokumenterad inkomst på en viss summa de senaste 12 månaderna (kan variera) men inte alltid nödvändigtvis en fast inkomst. Långivaren tittar oftast tillbaka och kollar på föregående deklaration hos Skatteverket där man kan se om det finns en registrerad inkomst.