Ansvarsfullt lånande lönar sig i längden

smslan-jamfor

Alla kan behöva låna pengar ibland när den vanliga kassan inte räcker till. Man vet att pengar är på väg nästkommande vecka eller några efter det och då går det att ta t.ex. ett smslån. En liten kostnad tar långivaren samt en ränta beräknat på lånets storlek samt låneperioden. Betalar man tillbaka allt snabbt minskar kostnaden betydligt. Ska man låna pengar ska detta ske ansvarsfullt annars blir det en dyr affär i slutändan.

Här kommer ett par råd från oss till dig som funderar på att låna pengar eller ta ytterligare lån.

Information om snabblån, smslån, privatlån och mera från de största svenska kreditbolag och banker. Den aktuella informationen om smslån och andra lån är hämtade från juni 2019. Regler, villkor och andra saker kan därför skilja sig beroende på vilket datum du läser detta. Vi tar inte ansvar för att uppgifterna inte är aktuella.

Betala i tid

Ta för vana att inte ta lån som du inte kan betala tillbaka inom låneperiodens tid. Eller lån som du inte kan betala tillbaka alls. Ha det som en tumregel inför varje låneansökan oavsett om det är smslån eller andra privatlån. Känner du dig osäker att du inte kan betala tillbaka inom en viss tid så välj en längre återbetalningstid.

Kan du inte betala ska du alltid höra av dig till företaget som har utfärdat lånet. Alla vill ha tillbaka sina pengar men vet man om att situationen är förändrad kan man ändra villkoren för lånen.

Att betala tillbaka dina lån i tid är en viktig aspekt av ansvarsfull låntagning. Genom att följa denna tumregel kan du undvika onödiga räntor, avgifter och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet. Här är några tips för att säkerställa att du betalar dina lån i tid och hanterar din skuld på ett ansvarsfullt sätt.

Var realistisk med din återbetalningsförmåga

När du ansöker om ett lån, oavsett om det är ett smslån eller ett privatlån, bör du vara realistisk om din förmåga att betala tillbaka lånet inom den angivna tidsperioden. Om du är osäker på om du kan betala tillbaka lånet i tid, överväg att välja en längre återbetalningstid eller att ansöka om ett mindre belopp.

Skapa en budget

En välplanerad budget kan hjälpa dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter och säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att betala av dina lån i tid. Inkludera dina lånebetalningar i din budget och prioritera dem tillsammans med dina andra nödvändiga utgifter.

Sätt upp påminnelser

För att undvika att missa betalningar, sätt upp påminnelser i din kalender eller på din telefon. Du kan också använda automatiserade betalningar för att säkerställa att dina lån betalas i tid varje månad.

Kommunicera med din långivare

Om du upptäcker att du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid, är det viktigt att du kontaktar din långivare så snart som möjligt. Genom att vara ärlig om din situation och visa att du är villig att samarbeta, kan du förhandla fram en alternativ betalningsplan eller ändra villkoren för ditt lån. Långivare är oftast mer benägna att hjälpa till om du är proaktiv och kommunikativ om din situation.

Arbeta för att förbättra din ekonomiska situation

Om du har svårt att betala tillbaka dina lån, fokusera på att förbättra din ekonomiska situation genom att öka dina inkomster, minska dina utgifter eller utveckla nya färdigheter som kan leda till bättre jobbmöjligheter. Ju snabbare du kan förbättra din ekonomi, desto lättare blir det att betala av dina lån och undvika framtida skulder.

Genom att betala dina lån i tid och följa dessa tips kan du undvika negativa konsekvenser för din ekonomi och kreditvärdighet och istället fokusera på att bygga en stabil och säker ekonomisk framtid.

Att leva på krediter är inte en bra affär

Ta inte en kredit som ska betala en annan kredit. Att leva på krediter är inte en bra affär i slutändan.

Leva på krediter innebär att man regelbundet lånar pengar för att betala av andra lån eller för att täcka sina löpande utgifter. Det kan vara frestande att ta en kredit för att betala av en annan kredit, men det är en dålig strategi som kan leda till en skuldfälla. Här är några anledningar till varför det är viktigt att undvika att leva på krediter och hur man kan bryta den skadliga cykeln.

Höga räntor och avgifter

När du lånar pengar för att betala av andra lån, kommer du att betala ränta och avgifter på varje kredit du tar. Dessa kostnader kan snabbt ackumuleras och göra det ännu svårare för dig att betala av dina skulder. Ju längre du är skuldsatt, desto mer pengar kommer du att förlora i form av räntor och avgifter.

Förvärrade ekonomiska problem

Att leva på krediter kan göra det svårt att lösa dina ekonomiska problem på lång sikt. När du använder krediter för att täcka dina utgifter kommer du att förvärra dina skulder och förhindra dig från att skapa en stabil ekonomisk grund för framtiden. Detta kan leda till ökad stress och en sämre livskvalitet.

Risk för betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden

Om du misslyckas med att betala tillbaka dina krediter i tid kan det leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall att dina skulder hamnar hos Kronofogden. Dessa konsekvenser kan ha en långvarig negativ inverkan på din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån, hyra bostäder eller få jobb i framtiden.

Minskad förmåga att spara och investera

När du lever på krediter minskar din förmåga att spara pengar och investera i din framtid. Detta innebär att du går miste om möjligheten att bygga upp en ekonomisk buffert, spara till pensionen, investera i din utbildning eller uppnå andra långsiktiga ekonomiska mål.

För att bryta cykeln av att leva på krediter kan du vidta följande åtgärder:

  • Skapa en budget och följ den noggrant för att säkerställa att du inte spenderar mer än du tjänar.
  • Prioritera dina skulder och betala av de med högst ränta först.
  • Sök efter alternativa inkomstkällor, såsom att arbeta extra timmar, ta ett extra jobb eller starta en sidoverksamhet.
  • Försök att spara pengar genom att minska på onödiga utgifter och hitta sätt att leva mer ekonomiskt.

Om du känner dig överväldigad av dina skulder, överväg att kontakta en skuldrådgivare eller en ekonomisk rådgivare för att få hjälp med att skapa en plan för att bli skuldfri.

Undvik att ansöka om nya krediter om du redan har utestående skulder. Detta kommer bara att förvärra din ekonomiska situation och göra det svårare att betala av dina lån.

Kommunicera med dina långivare om du har svårigheter att göra betalningar. De kan erbjuda alternativa betalningsplaner eller ge dig råd om hur du kan hantera dina skulder på bästa sätt.

Att leva på krediter är inte en bra affär, och det är viktigt att undvika skuldfällan. Genom att ta kontroll över din ekonomi och arbeta aktivt för att minska och eliminera skulder kan du skapa en stabil ekonomisk grund för framtiden. Detta kommer inte bara att förbättra din livskvalitet, utan även ge dig större ekonomisk frihet och möjligheter att uppnå dina långsiktiga mål.

Jämför lån

Det finns mänger med långivare i Sverige som kan erbjuda lån till företag och privatpersoner. Alla har olika kostnader för räntor, fasta avgifter osv. På vissa webbplatser går det att jämföra alla långivare i Sverige och på så sätt få fram den som passar just dig. Alla kostnader är relativa och ändras när du väljer summa att låna och tiden som du ska betala tillbaka det på. Vissa långivare är fördelaktiga på korta smålån medan andra är billigare när man ska låna mycket pengar under en lång period.

Läs alltid villkoren till dina lån

Detta är tyvärr något som många missar när man lånar, att läsa villkoren. I många fall är dessa långa texter i litet format men skippa dem inte. Där hittar du viktig information om ditt lån. Alla kostnader står uppradade så att du inte missar någon.

  • Vad händer om du inte betalar i tid?
  • Vad händer om du inte kan betala alls?

Överlag är vi människor dåliga på att läsa långa och snåriga villkor men det skadar absolut inte att få lite koll på läget innan man tar ett lån.

När får man låna pengar?

När man blir myndig får man låna pengar hos banker samt skaffa kreditkort och handla mot faktura. I Sverige så är denna åldern 18 år. Det krävs dessutom någon form av säkerhet när man ska låna pengar och särskilt då det handlar om mycket pengar.

Du ska dessutom ha en dokumenterad inkomst på en viss summa de senaste 12 månaderna (kan variera) men inte alltid nödvändigtvis en fast inkomst. Långivaren tittar oftast tillbaka och kollar på föregående deklaration hos Skatteverket där man kan se om det finns en registrerad inkomst.