Risker med sms-lån

Att ta ett beslut rörande ansökan om lån är inget som på något vis ska ske lättvindigt.

Vid första anblicken kan SMS-lånen innebära en kortfristig ekonomisk lättnad, en snabb lösning på ett problem men det är en lösning som under alla förhållanden kommer med ett ekonomiskt åtagande i form av en återbetalning. Har man det snävt ekonomiskt redan tidigare så kan ett SMS lån resultera i en ond cirkel när det kommer till ditt personliga kassaflöde. Summan som ska betalas tillbaka överstiger det lånade beloppet med ett par hundralappar. Vilken summa det rör sig om är avhängt kreditgivare samt lånat belopp.

De olika kreditgivarna lockar kunder med massiv reklam som utlovar en mindre summa pengar för en mindre avgift. Med tanke på lånens tillgänglighet är det väldigt lätt att inte reflektera och beräkna huruvida privatekonomin tillåter den belastningen som återbetalningen faktiskt innebär.

På varje lån blir det ett påslag på sammanlagt ett par hundra kronor, därtill följer sms avgift på mellan 30 kr och 50 kr, inte sällan krävs det två sms. Skulle sedan inte skulden regleras i tid så löper en dröjsmålsränta på 5.62 % per månad, eller 65 % per år. Kontentan av detta kan således resultera i en förseningsavgift på 200 kr, en påminnelseavgift på 50 kr samt en utredning av eventuella felaktigheter i ansökan som kostar 500 kr. Den samlade summan av alla avgifter som följer på ett SMS-lån som inte återbetalas i tid kan, om det vill sig illa, med råge överstiga det lånade beloppet.