Frågor och svar om lån

sms-låna

Här har vi gjort en mindre sammanställning över de frågor som oftast kommer upp i samband med att man överväger att ta ett webblån. Att fråga, ifrågasätta och fundera innan man bestämmer sig borgar för ett genomtänkt beslut som inte får långtgående effekter på din ekonomi.

Vad är ett smslån?

Ett smslån är en typ av kortfristigt lån som vanligtvis beviljas snabbt och utan krav på säkerhet. Lånebeloppen varierar, men de är oftast mindre än traditionella privatlån. Smslån kallas också snabblån, mikrolån eller mobillån.

Hur ansöker jag om ett sms lån?

För att ansöka om ett sms lån besöker du långivarens webbplats och fyller i ett online-ansökningsformulär. Du kommer att behöva ange personlig information, såsom ditt personnummer, inkomst, och bankkontodetaljer. Efter att du har skickat in din ansökan får du oftast svar inom kort.

Hur snabbt kan jag få pengarna från ett smslån?

Smslån är kända för sina snabba utbetalningar. Om din ansökan godkänns kan du få pengarna på ditt konto inom några timmar eller samma dag, beroende på långivare och tidpunkt för ansökan.

Vilka är kraven för att ansöka om ett sms lån?

Kraven varierar mellan långivare, men generellt måste du vara minst 18 år gammal, ha en fast inkomst och vara folkbokförd i Sverige. Vissa långivare kan kräva att du har en e-postadress och/eller ett svenskt mobilnummer.

Kontrollerar smslångivare min kreditvärdighet?

Ja, de flesta smslångivare kontrollerar din kreditvärdighet innan de beviljar ett lån. Dock finns det långivare som använder alternativa kreditupplysningsföretag istället för UC (Upplysningscentralen), vilket kan vara fördelaktigt för dig om du vill undvika att din kreditupplysning registreras hos UC.

Kan jag få ett sms lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, vissa smslångivare beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar. Dock kan det vara svårare att få ett lån med betalningsanmärkningar, och räntan kan vara högre jämfört med om du inte hade några anmärkningar.

Kan jag få ett smslån om jag har skulder hos Kronofogden?

De flesta smslångivare godkänner inte lån till personer med skulder hos Kronofogden, då detta anses vara en alltför hög risk. Om du har skulder hos Kronofogden bör du överväga att kontakta en skuldrådgivare för att få hjälp med din ekonomiska situation.

Hur mycket kostar ett sms lån?

Kostnaden för ett sms lån varierar beroende på lånebeloppet, återbetalningstiden och räntan. Det är viktigt att jämföra olika långivare och deras villkor för att hitta det bästa alternativet för din situation.

Hur återbetalar jag mitt sms lån?

Återbetalning av ditt sms lån sker oftast via autogiro eller banköverföring. Långivaren kommer att ge dig information om hur du ska betala tillbaka lånet, inklusive förfallodatum och bankuppgifter. Det är viktigt att du betalar tillbaka lånet i tid för att undvika extra avgifter och räntor.

Vilka konsekvenser kan det få om jag inte betalar tillbaka mitt smslån i tid?

Om du inte betalar tillbaka ditt smslån i tid kan det leda till högre räntor, förseningsavgifter och i värsta fall betalningsanmärkningar eller att ditt ärende hamnar hos Kronofogden. Det är därför viktigt att du säkerställer att du kan återbetala lånet innan du ansöker om det.

Kan jag förlänga återbetalningstiden på mitt sms lån?

Vissa långivare erbjuder möjligheten att förlänga återbetalningstiden på ditt sms lån. Detta kan vara fördelaktigt om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Det är dock viktigt att komma ihåg att förlänga återbetalningstiden ofta innebär högre räntor och avgifter. Kontakta din långivare för att diskutera dina alternativ.

Är det möjligt att ansöka om flera sms lån samtidigt?

Det är tekniskt möjligt att ansöka om flera sms lån samtidigt. Men det är viktigt att vara försiktig och inte ta på dig mer skulder än du kan hantera. Att ha flera sms lån samtidigt kan göra det svårare att betala tillbaka lånen och kan leda till en skuldfälla.

Hur hittar jag den bästa smslångivaren för min situation?

För att hitta den bästa smslångivaren för din situation rekommenderas det att jämföra olika långivare och deras villkor. Titta på faktorer som räntor, avgifter, återbetalningstider och eventuella erbjudanden om lån utan UC eller lån med betalningsanmärkningar. Det finns även jämförelsesajter som hjälper dig att jämföra olika långivares erbjudanden.

Hur mycket kan man låna?

Det är lite olika från bolag till bolag. De små weblånen brukar erbjuda kortfristiga lån på mellan 500 kr – 5000 kr. Behöver du låna större summor pengar finns det några bolag som erbjuder en större kredit på upp till 25 000 kr. Du kan se olika webb lån hos https://snabblandirekt.com och jämföra snabblån och sms lån för att se vilka olika krediter som erbjuds.

Vad krävs det för att ansöka om ett lån?

De olika kreditbolagen har olika ansökningskrav men det krävs att du är myndig. Åldersgränsen mellan de olika bolagen löper mellan 18-21 år. Du måste vara skriven i Sverige och du måste ha tillgång till ett mobilabonnemang som är registrerat på dig, dessutom måste du ha ett konto i en bank dit pengarna kan överföras.

Hos en del kreditbolag krävs det att du har en dokumenterad årsinkomst. Även här skiljer kraven sig åt men generellt kan man säga att har du en låg årsinkomst på mellan 50-100 000 kr så minskar dina möjligheter att få låna de högre beloppen.

Hur lång tid tar det innan jag vet om mitt lån är beviljat?

Ansöker du via sms eller via en webbplats får du lånebesked med en gång. Kreditbolagen gör en enkel kreditkoll medan du väntar och beroende på hur den ser ut så får du beskedet om du är beviljad.

Hur lång tid tar det innan jag får mina lånade pengar?

Om du ansöker om ett weblån på vardagar innan kl 16 så har du som regel pengarna samma dag eller nästa helgfria dag. Detta är beroende av vilka banker de olika kreditbolagen arbetar med samt om du är en återkommande kund.

Vilka avgifter tillkommer när man ansöker om lån?

Vi har räknat in både uppläggningsavgift och räntekostnad i våra beräkningar. De flesta kreditbolag tar ut en sms kostnad på mellan 25 kr – 50 kr, ibland behöver du skicka två sms. Andra bolag tar även ut uppläggningsavgift och en faktureringsavgift men även dessa summor är inkluderade i våra sammanställningar.

Vad menas med nominell ränta?

Alla seriösa kreditbolag är idag tvungna att specificera sina kostnader och redovisa räntan för dina lån. Den nominella räntan är den ränta som alla banker erbjuder. Den tar inte hänsyn till vare sig inflation eller annan påverkan. Detta gör att den nominella ränta du blivit erbjuden inte kan förändras under den tid ditt lån löper. Skulle det bli ränteökningar eller sänkningar så påverkas inte din återbetalningskostnad. Den räntesats du har fått när du tecknade lånet är den ränta du har fram till att ditt weblån är avbetalat.

Hur betalar jag tillbaka mitt weblån?

Kreditbolagen skickar ut en faktura på summan av din lånade summa, uppläggningsavgift och ränta. Ofta har du enbart 10 dagar på dig att betala. Skulle inte betalning inkommit i tid skickas kort därefter en påminnelse. Skulle din betalning fortfarande inte komma in så skickas ärendet vidare till kronofogdemyndigheten med påföljd att avgifterna ökar lavinartat.

Inte sällan läggs först och främst en förseningsavgift på fakturan på minst 50 kr, skulle ärendet sedan gå vidare till kronofogden tillkommer det en avgift på 800 kr. Utöver det så ökar den faktiska kostnaden för ditt lånade belopp hela tiden tack vare räntan, som hela tiden följer med lånet.