Privatlån

Vi kan alla ställas inför oförutsedda händelser som kan sätta våra privata finanser i gungning. Kortfristiga lån kan naturligtvis vara en snabb lösning på ett problem, men samtidigt vill man undvika att sätta sig en dylik situation igen. Det är helt enkelt en god ide att se över sin privatekonomi och undvika överraskningar som får de privata finanserna i obalans.

Oavsett om du tjänar mycket eller lite så lönar det sig att ha koll på vart dina pengar tar vägen. Planerar man sina inköp är det avsevärt lättare att hitta en god medelväg mellan inkomster och utgifter. Får man kontroll över sin ekonomi så kan man även hitta ett visst utrymme för att spara ihop till en buffert som sedan kan fungera som en nödlösning när det dyker upp utgifter man aldrig kunnat drömma om.

Det första man måste göra för att få ett grepp om sin privatfinans är att göra en enkel budget. Med en sådan får du en enkel bild över hur din ekonomiska situation egentligen ser ut. Det enklaste sättet är att samla hushållets inkomster, fasta och rörliga utgifter under ett år och dela det med 12. Då har du en övergripande bild över hur varje månad ser ut, om du hamnar på minus eller du faktiskt får pengar över.

Vare sig du får pengar över eller går med minus så gäller det sedan att se över alla de småutgifter som har en tendens att dra iväg varje månad. Kan man minska dessa, och det kan man nästan alltid, har du med ens utrymme till att lägga undan ett par hundralappar varje månad.

Skulle din privatfinans sedan ge utrymme till ett sparande varje månad, på låt oss säga 600 kr, och du förvaltar dessa i ett sparkonto med en genomsnittlig ränta på 6 % har du efter två år 15 316 kr.

Det är en väldigt bra buffert för framtida oförutsedda utgifter.